Szeretettel köszöntelek a Fogyókúra klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Fogyókúra klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fogyókúra klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Fogyókúra klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fogyókúra klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Fogyókúra klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fogyókúra klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Fogyókúra klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A nem kiegyensúlyozott tápanyag-összetételű, vagyis túlzottan magas fehérje, zsír vagy szénhidrát tartalmú étrendek fogyasztása...
A nem kiegyensúlyozott tápanyag-összetételű, vagyis túlzottan magas fehérje, zsír vagy szénhidrát tartalmú étrendek fogyasztása esetében azt figyelték meg, hogy nőtt az energiafogyasztás, az ilyen típusú menük ugyanis kisebb befolyással bírtak a telítettségérzet szabályozására. Ezzel szemben fokozott rost és folyadékbevitellel e téren is eredmények érhetők el.
Az energia-felhasználás fokozására alapuló súlykontroll tudományos szempontból a legelfogadottabb megközelítés. A telítődés és a telítettség közötti különbségen alapuló megközelítés az étrend magas rost és folyadéktartalmával csökkenti az elfogyasztott táplálék energia-sűrűségét. Szakember ellenőrzése mellett ez a módszer sikeresen alkalmazható az elhízás kezelésére. Az egyetlen probléma ezzel a módszerrel a lemondás. Az ízekhez és az étkezéshez kötődő élményekhez szokottak nehezen bírják tartani a zöldséglevesen, ásványvízen és alacsony zsírtartalmú tejtermékeken alapuló étrendet és szívesen jutalmazzák magukat – korábbi táplálkozási szokásaikhoz híven – magas zsír és cukor tartalmú ételekkel.
A kutatások ezért az ízek (és az ezek által nyújtott élmény) megtartását is szorgalmazzák a telítettség és telítődés szabályozása mellett. Orvosi felügyelet mellett például a fehérjebevitel megemelése – a szénhidrát fogyasztás fenntartása mellett –hatékonynak bizonyult a túlsúly csökkentésében. A fehérjék okozta telítettségérzet meglepő módon független a „telítettség-hormontól” (leptin) és az „éhség-hormontól” (ghrelin), azonban érzékelésében más hormonok vesznek részt. E működési elvek és az éhség/telítettség szabályozó anyagok kölcsönhatásai izgalmas kutatási területet jelentenek a jövőben. A Nestlé kutatásai során arra törekszik, hogy magas telítőértékű, de mérsékelt energiatartalmú élelmiszereket fejlesszen ki.
A tartós fogyáshoz huzamosabb ideig napi kb. 500 kcal-val kevesebb energia-bevitel szükséges. Ahhoz, hogy az elért súlyt megtartsuk, napi rendszerességgel végzett, mérsékelt intenzitású mozgás is szükséges. A súlygyarapodás elkerülhető, hiszen nagyban függ életvitelünktől.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!