Szeretettel köszöntelek a Fogyókúra klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Fogyókúra klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fogyókúra klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Fogyókúra klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fogyókúra klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Fogyókúra klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fogyókúra klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Fogyókúra klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Könnyen megfigyelhető jelenség, hogy ingerlékenyebbek, dühösebbek leszünk, ha éhesek vagyunk. De honnan jön vajon ez a düh, és miért van az, hogy egyes emberek sosem tapasztalnak ilyet magukon?
Az evésdüh fiziológiája
Azok a szénhidrátok, fehérjék és zsírok, amiket eszünk, emésztés során cukrokká, aminosavakká és zsírsavakká alakulnak, amelyeket a véráram szállít szerveinkhez és szöveteinkhez: ezekből nyerjük az energiát. Ahogy múlik az idő az étkezés után, a tápanyagok mennyisége elkezd csökkenni a véráramban. Ha a vércukorszintünk ennek következtében lezuhan, agyunk úgy veszi, mintha fenyegetne minket valami - ez azért is van, mert az agynak glükózra van szüksége ahhoz, hogy működni tudjon, míg a többi szervünk cukor nélkül is képes működni.
Mindannyian tapasztaltuk már, hogy sokkal nehezebb bármit is csinálni, amikor éhesek vagyunk és alacsony a vércukrunk. Nemcsak fókuszálni és koncentrálni nem tudunk olyan jól, hanem a társadalmi normákat sem tartjuk be olyan könnyen, úgyhogy ha olyan emberre rivallunk rá, akit nem kedvelünk ugyan, de normális esetben képesek vagyunk kedvesen szólni hozzá, akkor az alacsony vércukrot is okolhatjuk a viselkedésünkért.
Lehet azonban más oka is az ételdühnek. Amikor vércukorszintünk
egy bizonyos szint alá zuhan, agyunk üzenetet küld több szervünknek,
hogy termeljen olyan hormonokat, amelyek hatására emelkedik a
véráramunkban lévő glükóz mennyisége. Négy ilyen hormon van: az agyalapi
mirigy termelte növekedési hormon, a hasnyálmirigy termelte glukagon,
illetve a mellékvese által termelt két hormon: az adrenalin és a
kortizol.
A mellékvese ezen hormonjai stresszhormonok, amelyek nem csupán alacsony vércukorszint esetén, hanem számos más stresszhelyzetben is termelődnek. Az adrenalin
pedig a "fuss vagy harcolj" szituációk esetén segít: ha úgy gondoljuk,
hogy veszélyben vagyunk, sokkal agresszívabban reagálunk minden
külvilágból érkező impulzusra.
A dühös viselkedést a gének is magyarázhatják: amikor éhesek
vagyunk, egy dühös viselkedéshez kapcsolt gén hatására neuropeptid Y
nevű vegyület termelődik agyunkban, ez pedig az agy bizonyos
receptoraihoz (például az Y1 receptorhoz) kapcsolódva motivál minket
arra, hogy sokat és hamar együnk. A neuropeptid Y és az ehhez kapcsolódó
receptor viszont a dühös és az agresszív viselkedést is kontrollálja,
így azok, akikben magas ennek a szintje, könnyebben mutatnak agresszív viselkedést.
Az első, megelőző lépés természetesen az, hogy együnk valamit,
mielőtt túl éhesek leszünk. Első reflexünk lehetne az, hogy csokoládét
vagy csipszet eszünk, de ezek olyan vércukorszint-emelkedést okoznak, amelyet gyors vércukoresés követ, emiatt pedig nemcsak az éhségünk, hanem az ételdühünk is megnő. Próbáljunk tehát tápanyagokban gazdag, természetes ételeket, lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani.
Természetesen előfordulhat, hogy nem tudunk azonnal enni, mert
lefoglal a munka, diétázunk, böjtölünk vagy tisztító kúrán vagyunk. Az
ilyen esetekre érdemes megjegyeznünk: szervezetünk glükóztermelő
ellenreakciója idővel beindul, és vércukorszintünk emelkedni fog. Étel hiányában szervezetünk saját zsírraktárait dolgozza fel, hogy energiát szerezzen. Ilyenkor a zsír egy része ketonokká
alakul át - ezekről pedig sok kutató úgy véli, hogy csillapíthatják
éhségünket, mivel agyunk képes glükóz helyett a ketonokat is
üzemanyagnak használni.
Forrás:http://www.hazipatika.com
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Súlykontroll étvágyszabályozással
Szenvedés nélkül is le lehet fogyni?
Hatalom, éhség